Complaints & Reviews

Service

Kenapa wujudkan update maintenance secara online sedangkan sebenarnya kena pergi bank islam itu sendiri kemudian baru boleh update nombor telefon? Sepatutnya perlu letakkan olahan yang menyatakan boleh di update hanya dengan melawat ke bank islam.. Teruk betul la servis bank ni... Langsung tak ada perubahan.. Dulu mula-mula buka pun langsung tak membantu staf bila ditanya tentang pembukaan akaun sspn sdgkan bank itu antara cawangan yang boleh membuka akaun sspn. Kecewa dengan bank islam ni

Activation of my cnp card

Today 22/4/2020, I call the Bank Islam Hotline in order to activate my cnp card. Unfortunately, the person that pick up my call not using the proper intonation in asking me some questions regarding the activation steps.

I really hope that the customer service will be better next time as I understand well the work burden in the customer service line but we must work professionally. This issue should not happen again next time

Customer service.

Assalamualaikum.

Pada 27/3/2020 (Jumaat), kira-kira jam 11am, saya telah membawa mak saya ke Bank Islam Batu Pahat (91, Jalan Rahmat, Kampung Pegawai, 83000).

Sebaik tiba, ada seorang lelaki berkemeja pink, lengan panjang, baju tucked-out, datang membantu.

Mak saya bertanya tentang urusan nya. Tetapi maklum balas yang diberikan seperti urusan itu tidak boleh dilakukan kerana borang tiada, dan diselit gelak ketawa, seperti merendahkan pelanggan. Kawannya yang duduk di depan (mungkin security, maaf tidak pasti) juga ketawa kecil. Kemudian beri nombor giliran.

Urusan mak saya telah selesai. Jika urusan tak dapat dilakukan pun, harapnya dapat diberitahu secara elok. Bukan mentertawakan. Sesungguhnya saya tidak berpuas hati dengan servis lelaki tersebut. Sekadar memberitahu pihak bank.

Sekian aduan saya. Terima kasih.

Collecting document

Assalamualaikum,

I would like to advise Bank Islam Uitm to be more efficient and effective in handling transaction and customer. I am here just to collect car grant from HQ but need to wait woth other normal transaction for more than 1 hour!! Please arrange number and type of transaction. accordingly... Stff at counter only 1. What kind of bank is this? For me to only collect car grant, it shouls take less than 10 minutes. I am pregnant and uncomfortable to wait up to 1 hour in bank just to collect document.

Kecuaian pegawai

Saya ingin membuat aduan berkenaan kecuaian BIMB cawangan pasir mas kelantan... Saya mmbuat cancellation kad...

We are here to help

  • 16 years' experience in successful complaint resolution
  • Each complaint is handled individually by highly qualified experts
  • Honest and unbiased reviews
  • Last but not least, all our services are absolutely free

Pinjaman peribadi

As'salam,

Saya DS adalah salah seorang pelanggan Bank Islam yang mempunyai pinjaman peribadi.

Untuk pengetahuan pihak tuan, pinjaman saya tiada tunggakan. Tapi kenapa Customer Service Bank Islam menghubungi saya dengan nombor tertera 'handphone number [protected]' menyebut nama penuh saya dan saya mengesahkan. Lepas tu meminta saya menyebut nombor kad pengenalan saya. Secara logik dan akal yang bijak, nombor tu nombor saya dan saya dah sahkan nama penuh siap ngan binti lagi. Dan tiada orang akan sesuka hati meninggalkan hp di merata tempat, dan tiada orang nak menyamar la..Aaaddoiiii jangan jadi bodoh sangat boleh?

Jangan malukan nama BANK ISLAM.. sekarang dah boleh tukar nama ALONG ISLAM MALAYSIA setiap hari akan call minta benda yang sama.

Pembiayaan hartanah wahdah

Saya mendapat surat lawyer drpd bank islam kononnya langsung tidak membuat pembayaran hartanah sebanyak rm457, 820 sehingga 6/2/2020.
Hello, pegawai bank islam ni Dapat income dari saman org ke apa? Saya tiada sebarang tunggakan. Kerana kelalaian pegawai update sistem, saya dapat surat saman?!!! Pegawai yg call janji akan respond segera tp alih2 surat saman yg sampai!!
Tolong lah jangan rosakkan reputasi bank islam!!!

Pembiayaan hartanah wahdah

ATM Machine

Mesin ATM tidak dapat digunakan. Masalah yang dihadapi screen tidak dapat kesan sentuhan menyebabkan sukar...

loan

My late father had 2 loans with bank islam which is housing loan and personal loan in total of rm400k+. May father passed away, 5th october 2019 due to cancer. So a month after he passed away, in november 2019 my mother and I go to one of the branch nearby to know the procedure of settling down the loans. But last week my mother just received the documentation for takaful. Today, they called my mother to inform that the loans need to be paid atleast for a month since the takaful is still in progress. What do you expect from us? My mother is a housewife, with 6 kids that are still studying. Why do the bank did not inform us in the first place? Why do the progress took so long to progress? Do the staff did not do their work? It takes 3months of waiting and then suddenly got call and email to make payment of loans? Please make the progress faster!! Please work with efficient!! Dont take any issue from customer as nothing!

personal loan double deduction

saya telah membuat personal loan bersama bank islam, seorang pegawai telah membantu sy untuk membuat personal...

staff memberi layanan yang teruk

saya datang bank nak buka akaun . tapi bila saya dapat staff yang mcm tak ikhlas buat kerja, sya nak suarakan aduan saya . tolonglah ubah sikap kamu dan juga staff kamu berkaitan layanan ni . mcm mna orang nak nilai layanan kamu bertaraf 5 bintang kalau tengok staff pun buat kerja pun beremosi . tolong lah . saya datang nak buka akaun sahaja bukannya nak tengok muka staff kamu yang bengis dan emosi ketika membuat kerja . keyboard ditekan dgn kuat, seumpama saya takut dgn sikap begitu ? lagi lah sya sakit hati tengok perangai mcm tu . buat lah sesuatu, kamu tak buat sesuatu, habis semua cawangan kamu terkena tempias ni malah menjatuhkan lagi imej syarikat kamu . layanan sepatutnya beretika dan tidak beremosi . apa yg staff tu dpt kalau nak tekan kuat kuat keyboard tu ? rosak nanti suruh dia ganti rugi . jgn diam membisu sambalewa tengok komplain orang tapi satu habuk pun tak buat apa apa . tutup je lah customer service tu kalau mcm tu . kalau kerja pun tak pandai buat

strange phone call

My name is Nur Ashikin Louis from Kuching, Sarawak (Malaysia). I received a phone call from [protected] at 3:03pm on Jan 14, 2020. I answered because I have an app which notified me that the number was tagged as Bank Islam Insurance. So I answered the call but no one seems to be talking at the other end. It hung up soon after. I have blocked the number now. Please email me at [protected]@yahoo.com and explain whether it is from you (Bank Islam) or not. I am so scared because I have been receiving strange phone calls lately and I don't want to be a victim. Please reach to me and don't ignore. I need a clarification. Please.

pembuatan kad

3 kali pergi ke bank islam cawangan selayang tujuan nk buat kad, pertama kali pergi dgn kakak hnya untuk...

fake notice from bank islam to [protected]

Sy telah menerima sms berbaur ugutan mengatakan telah banyak bulan saya tidak membuat pembayaran terhadap ansuran rumah sdgkan saya tidak pernah gagal membuat bayaran setiap bulan even telah pun membayar extra sebulan. Sy attach bukti sms tersebut. Mohon pihak bank islam alert dgn rekod pembayaran sblm membuat call atau menghantar sms. Ia sgt mengganggu keselesaan saya. Sila sertakan bukti jika hendak mengugut saya spt sms di ats. Sy berani jamin sy tidak pernah gagal membuat bayaran setiap bulan kecuali pd bulan 11 & 12 kerana payment holiday. Sy selalu terima call n sll kene explain. Selalu jg sy dpt notis dr bank islam kerana tunggakan ini tetapi tidaklah sampai rm3000++. Mohon buat semakan betul2 sebelum menghantar notis. Terima kasih banyak2 n maaf kerana membuat aduan

fake notice from bank islam to [protected]

atm rosak

Mesin atm bank islam depan politeknik dungun dah dekat seminggu tak boleh guna. Pelajar yang takde duit susah nak buat pengeluaran. Atm terdekat dekat bandar. Student yang takde transport sendiri tak boleh nak keluarkan duit. Mintak pihak bank islam dapat selesaikan masalah ini dengan secepat mungkin bagi memudahkan pelajar lain. Kerjasama pihak tuan/ puan amat saya hargai.

kad kredit bank islam

Saya telah membuat aduan di Bank Islam berhubung dgn penyata Kad Kredit Bank Islam saya bulan Dis 2019...

banking

On 19th August 2019 i made an application through bank officer PN ASMA at Bank Islam Kuala Terengganu. She...

service

1. Please provide envelope when we customer withdraw the money.. especially big amount no envelope provide at all.

2. New system..customer have to use machine to keep the money is very not good at all because we customer not all young age..some is elderly not familiar with the machine...

3. Withdraw money cannot be at the counter is very disappointed must have 5k above? Not longer use the book...to be honest bank islam not too busy than tabung haji...that why we customer go bank islam...truly very disappointed

Hope u can take action..thank u

customer service

Went to Bank Islam to apply for credit card.Took my number and went to the counter but the worker in charge didnt even entertain me and was just busy doing other works.Okay I understand he's busy.Then after a solid 5 minutes told me to go deal upstairs but no one was around.I knocked on the door rung the bell still no one.Cudve just told me earlier to go up.I stood in front of the door but they didnt even look at me!Still pissed off man.

customer services

Saya Nor ain najwa binti Hashim n my ic number is [protected].Saya ada buat transaction RM 400 dari Acc bank islam melaui ATM ke acc BSN, tapi saya tersilap masuk ke acc SSP BSN ibu saya..Then 15/10 saya ada buat report, officer cakap akan ambik masa dalam 3hari then dia akan kol untuk bagitahu status report tapi tak ada kol untuk sebarang maklum balas.Then saya kol lagi bercakap dengan Encik Irfan bertanyakan tentang status report, dia maklumkan yg status pemindahan dah berjaya n boleh pergi ke cawangan bsn untuk semak..Then bila ibu saya pergi ke Bsn, Bsn mintak saya pergi refer branch Bank Islam sebab duit memang tak masuk dalam acc..Then, sy pergi ke branch bank islam Bandar Wawasan..staff suruh saya kol customer service untuk mintak satu letter bukti transaction telah berjaya yang boleh saya refer dengan BSN..14/ 11 saya kol lagi customer service, bercakap dengan Encik Hafiz..dia maklumkan yg dia akan issuekan surat dengan manager dan akan ambil masa 5 hari bekerja dan dia akan emailkan..Tapi sampai hari ini saya tiada terima apa2 maklum balas so saya kol lagi customer service bercakap dengan Miss N, dia minta saya sahkan semula no acc SSP Bsn untuk semak...Talian terputus saya kol semula dan bercakap dengan Encik Faiz..dia juga maklumkan perkara sama yang pemindahan wang sudah berjaya dan pihak customer service tidak boleh keluarkan sebarang surat sebab pemindahan wang adalah melalui atm n IBFT...kenapa saya tidak terima sebarang maklum balas tentang surat sedangkan saya sebagai customer dah tnggu lebih dari 5 hari?Then bila saya kol, officer maklumkan akan semak semula status?bila saya tanya akan ambil masa berapa lama staff cakap tak pasti..then saya tanya, perlu ke saya buat aduan ke BNM baru akan ada solution untuk masalah saya?staff you cakap yes..so this is my complaint about your customer services..My point is apa tindakan yg sepatutnya customer kene buat untuk dapatkan semula duit yang tak masuk ke acc even transaction dah berjaya?Macam ni ke customer service bank islam attend masalah customer?

In The News

Unhappy consumers gather online at Complaintsboard.com and have already logged thousands of complaints
If you see dozens of complaints about a certain company on ComplaintsBoard, walk away.
One of the largest consumer sites online. Posting here your concerns means good exposure for your issues
A consumer site aimed at exposing unethical companies and business practices
ComplaintsBoard is a good source for product and company gripes from especially dissatisfied people
You'll definitely get some directions on how customer service can best solve your problem