SUBMIT A COMPLAINT

ABX Express β€” sandakan branch front desk counter rude to customer

Review updated:

abx express (m) sdn. bhd (130250-h)
lot 8, bt 10
federal highway, sg way
47300, petaling jaya
selangor
tel : [protected]
fax :[protected]
[up : pegawai perubungan pelanggan]

26 jan 2018

tuan

aduan mengenai "front desk counter" yang tidak menghormati pelanggan

dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk

2. saya ke cawangan abx express sandakan, jam lebih kurang 2.20 minit petang, dan menanyakan barang saya mengikut tracking number lzxl0000126247 yang proceed delivery pada 27/12/2017. barang ini saya tidak terima pada expected time (sepatutnya paling lama 7 -15 hari bekerja). tiada sms, tiada call dari abx. produk ini dihantar dari :

lwe logistics hub
no4, block b ss 13/6c subang jaya industrial estate 47500
selangor darul ehsan.
saya lihat alamat di atas adalah dihantar dari semananjung malaysia (bukan dari oversea).

saya bertanya kepada front desk counter
1. kenapa lambat sampai?
2. kenapa tiada call atau sms?

3. front desk officer tiada jawapan apa - apa dan mereka asyik melayan pelanggan lain, seorang melayu dan seorang pelanggan berbangsa cina. saya terdengar dan melihat dengan mata kepala saya sendiri pekerja front desk tersebut telah bertengkar dengan pelanggan melayu tersebut, dan terdengar juga pelanggan berbangsa cina tersebut ingin membuat laporan polis, kerana tidak puas hati dengan barang yang belum sampai. saya masih menunggu jawapan kepada 2 soalan saya di atas tadi
4. saya masih menunggu jawapan kepada 2 soalan saya di atas tadi. tiba - tiba turun seorang pekerja perempuan, membawa barang kiriman untuk saya. saya mendapat bungkusan yang pertama. selepas itu saya meminta satu lagi tracking number iaitu lzxl000176678. mereka berulang ke belakang. sambil ada seorang customer lelaki datang berbaju hijau ke kaunter. saya bertanya kenapa barang saya lambat sampai hamper 1 bulan setengah baru ada maklumat? tiada jawapan
5. lebih kurang 7 minit kemudian seorang pekerja abx lagi turun dan membawa kiriman kedua saya dan menyerahkan nya kepada pekerja yang duduk di kaunter depan (rujuk baju putih bertaris hitam putih lengan panjang - free hair). kemudian pekerja yang membawa barang saya tadi tiba tiba membesarkan suaranya dengan kata kata tersebut.

6. "kamu punya barang di kbt, kbt tiada logistic, ada agen saja sabtu ahad, mustahil kamu tiada dapat call" saya jawab: kalau saya dapat call, awal lagi saya sudah datang ambil walaupun saya terpaksa jalan jauh dari kinabatangan turun ke sandakan. dia menjawab "kbt mesti mau bayar sebab kami tiada hantar sana". saya jawab, kenpa perlu bayar lagi sedangkan saya sudah bayar semasa order barang dan kenapa beluran ada abx, kbt tiada?. dia terus memekik dan meninggikan suara lalu berkata "kau jangan samakan kbt dengan beluran, memang kbt tiada logistik, kalau kau mau ada abx sana, kau lah buka abx sana". saya terkedu dan terus tersirap darah mendengar kata kata pekerja abx tersebut.

7. saya cakap dengan dia.. kenapa kasar bahasa kamu? dia membebel di sebalik lelaki berbaju hijau itu (rujuk gambar) sambil berlalu keluar dengan sombongnya. kemudian, saya bertanya lagi dengan pekerja baju putih (lengan panjang baju bertaris itu)-rujuk gambar, kenapa kamu layan pelanggan begini? selamba saja dia cakap. "ya" memang abx sini macam ini. kalau kau mau viral kah, lapor mana-mana kah, buat lah saya tidak takut". saya tak dapat menahan hati panas, saya ambik gambar perempuan itu dan terus beredar keluar. saya sebagai pelanggan tidak mahu apa - apa berlaku selepas itu, sebab itu saya keluar dengan segera.

8. saya sebagai pelanggan berasa terkilan, malu dan kecewa dengan tindakan 2 orang pekerja abx cawangan sandakan tersebut. saya beranggapan pekerja ini biadap, dan tidak profesional, malah bukan saja saya yang terkena malah 2 orang pelanggan yang saya lihat di depan mata kepala saya sendiri pun, bertengakar dengan pekerja ini.

9. saya memohon pihak abx mengambil serius mengenai pekerja ini dan menggesa pekeja itu memohon maaf dan bertindak lebih professional apabila melayan pelanggan. saya panjangkan aduan ini kepada kesatuan guru-guru kebangsaan, dan akan membuat laporan polis sekiranya perlu.

sekian dan terima kasih

masli udin

sk. 1 yang dipertua kesatuan guru guru kebangsaan malaysia
2 abx bki
3. abx sdkn
4. kpdnkk-cawangan sabah

ABX Express
ABX Express
ABX Express

Ma
Jan 29, 2018
Sort by: UpDate | Rating

Comments

  • En
      Nov 29, 2018

    abx sandakan buat kerja macam babiiiii .. pukimak sunguh . barang aku tidak sampai2 ... macam bodoh

    +3 Votes
  • Cl
      Nov 29, 2018

    Thank you for sharing. There are things here that I didn't think some time as of late. Because of cool such a position, to the point that is to a great degree carefully taken, we will talk a huge amount of colleagues about it.

    +1 Votes
  • Ma
      Dec 27, 2018
    Best Best Advice

    @Clazwork will talk??? till now beat round the bush.. ABX staff here at Sandakan branch keep arguing to customer, late pick up call, talk rudely... even thretening a customer . As such, ABX should be seriously act faster to overcome these issues

    +4 Votes
  • De
      Feb 02, 2019

    Tutup saja itu service, bikin susah orang saja.

    +2 Votes
  • Ka
      Jun 29, 2019

    Kenapa abx sandakan, sabah Ni NOOB SANGAT ya?lambat buat kerja, barang 4hari baru nak update lepas tu suka2 saja hold barang custemer, call pun tidak, mmg saja ka melambatkan penghantaran barang custemer, bila pergi ke abx cakap barang out for delivery tapi 2 hari tidak sampai2, service very poor, customer service no manners, and NOOBπŸ‘ŽπŸΏπŸ‘ŽπŸΏπŸ‘ŽπŸΏπŸ‘ŽπŸΏπŸ€¦πŸ»‍♀️

    +1 Votes
  • Fa
      Jul 02, 2019

    Abx sandakan ni mmg teruk. Call sejuta kali pun tak angkat

    +1 Votes
  • Ab
      Jul 11, 2019

    Saya ingin bertanya kenapa barang dari semenanjung ke sandakan lambat sampai tidak macam pos laju atau citylink..
    barang saya SHX24262082BMY ikut tracking 9.7.2019 lagi sudah di proses di hantar. Bila saya check balik tarcking no barang sudah di kk(bki) pada 9.7.2019 tapi hingga hari ini 12.7.2019 barang belum di terima dan tiada maklumbalas..
    sila bagi respon BOSSKU...

    +1 Votes

Post your comment