Bank Islam Malaysia Berhadservis terhadap pelanggan yang tidak beretika

Y Dec 07, 2018
This review was posted by
a verified customer
Verified customer
Review updated:

Saya adalah seorang Guru yg bertugas di Sabah. Untuk makluman pihak tuan, saya telah hadir ke Bank Islam Kota Kinabalu pada 5 Disember 2018 (Rabu) pada jam 10.30 pagi kerana saya bercadang untuk membuka akaun simpanan. Tetapi, pegawai bank wanita yg bertugas di kaunter memaklumkan bank pada masa itu sangat sibuk dan hanya satu kaunter sahaja yg beroperasi. Pegawai Bank wanita itu memberi saya borang utk tujuan membuka akaun simpanan lalu meminta saya melengkapkannya dan hadir semula ke Bank Islam pada hari lain dgn membawa borang yang lengkap diisi. Pada Jumaat, 7 Disember 2018, jam 9.00 pagi saya hadir sekali lagi. Setelah no.giliran dipanggil saya dilayan oleh seorang Pegawai Bank lelaki dan meminta untuk menyerahkan IC dan Lesen Memandu. Saya telah disiasat seolah-olah seorang penjenayah kerana pegawai tersebut mendesak sebab/alasan saya membuka akaun simpanan sambil berkata kasar bahawa tidak ada keperluan untuk saya membuka akaun Bank Islam. Pegawai tersebut juga berasa sangsi tanpa sebab sehingga menyoal perkara yang tidak masuk akal spt berapa akaun bank yang saya ada, dan menyoal saya yg saya tahu ttg bank islam. Saya turut dipanggil ke kaunter lain dan mereka meminta saya untuk membuka HRMIS. Setelah menyemak data HRMIS saya, barulah pegawai itu mengurus untuk buka akaun. Saya berasa sangat kecewa dengan layanan staf berkenaan kerana begitu sangsi seolah-olah saya ada agenda tersembunyi. Saya benar2 tidak faham dgn sikap staf tersebut. Saya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang.

Responses

 • Yo
  Yob Mier Jan 10, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Nasib kita serupa la..saya pergi ke kaunter untuk buka akaun di ipoh pg ni..sy tanya BKP prosedur buka akaun..sy staf TH, beria nk tgk kad kuasa..lyankan, lepas tu staf 1 beritahu perlukan IC dan LESEN..mmg ada la tu, jd staf 1 bg borang untuk isi then serah semula borang bersama ic dan lesen..kemudian staf 2 beri 2borang kecik utk diisi nama dan tndatgn..bila nk siap isi dtg staf ke3 beritahu sy kene sediakn 3dokumen untuk buka akaun.(ic/lesen/salinan buku tabung haji).psl pe nk buku TH plak..ada dlm SOP ke?buang masa saya..

  1 Votes
 • Fi
  fifa dar Aug 01, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Sama la dkt BIMB Kubang kerian.. nak buka akaun simpanan bukan main susah. Mcm2 dia tnye.. ya allah mcm kite ni penjenayah. kenape nk bukak akaun bank islam? Betul ke ni nk bukak ke ade niat lain?? Wtfishhh punye staf!
  Siap ade staf perempuan bagitau you buka akaun ni you xboleh buat transaction.. orng xboleh nk bain-in duit dkt you and vice versa.. i was like ??? Apakah?? Habis tu nk bank in duit dkt mak ayah kira xboleh la??
  Ya allah sabar je lah... lps 2 jam baru siap kad 😥 1 jam tunggu staf nk siasat apebende la lps 1 jam baru dia bagi nombor... ...

  1 Votes

Post your comment

  By clicking Submit you are agreeing to the Complaints Board’s Terms and Conditions