ABX Express โ€” sandakan branch front desk counter rude to customer

M
This review was posted by
a verified customer
Verified customer
Review updated:

abx express (m) sdn. bhd (130250-h)
lot 8, bt 10
federal highway, sg way
47300, petaling jaya
selangor
tel : [protected]
fax :[protected]
[up : pegawai perubungan pelanggan]

26 jan 2018

tuan

aduan mengenai "front desk counter" yang tidak menghormati pelanggan

dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk

2. saya ke cawangan abx express sandakan, jam lebih kurang 2.20 minit petang, dan menanyakan barang saya mengikut tracking number lzxl0000126247 yang proceed delivery pada 27/12/2017. barang ini saya tidak terima pada expected time (sepatutnya paling lama 7 -15 hari bekerja). tiada sms, tiada call dari abx. produk ini dihantar dari :

lwe logistics hub
no4, block b ss 13/6c subang jaya industrial estate 47500
selangor darul ehsan.
saya lihat alamat di atas adalah dihantar dari semananjung malaysia (bukan dari oversea).

saya bertanya kepada front desk counter
1. kenapa lambat sampai?
2. kenapa tiada call atau sms?

3. front desk officer tiada jawapan apa - apa dan mereka asyik melayan pelanggan lain, seorang melayu dan seorang pelanggan berbangsa cina. saya terdengar dan melihat dengan mata kepala saya sendiri pekerja front desk tersebut telah bertengkar dengan pelanggan melayu tersebut, dan terdengar juga pelanggan berbangsa cina tersebut ingin membuat laporan polis, kerana tidak puas hati dengan barang yang belum sampai. saya masih menunggu jawapan kepada 2 soalan saya di atas tadi
4. saya masih menunggu jawapan kepada 2 soalan saya di atas tadi. tiba - tiba turun seorang pekerja perempuan, membawa barang kiriman untuk saya. saya mendapat bungkusan yang pertama. selepas itu saya meminta satu lagi tracking number iaitu lzxl000176678. mereka berulang ke belakang. sambil ada seorang customer lelaki datang berbaju hijau ke kaunter. saya bertanya kenapa barang saya lambat sampai hamper 1 bulan setengah baru ada maklumat? tiada jawapan
5. lebih kurang 7 minit kemudian seorang pekerja abx lagi turun dan membawa kiriman kedua saya dan menyerahkan nya kepada pekerja yang duduk di kaunter depan (rujuk baju putih bertaris hitam putih lengan panjang - free hair). kemudian pekerja yang membawa barang saya tadi tiba tiba membesarkan suaranya dengan kata kata tersebut.

6. "kamu punya barang di kbt, kbt tiada logistic, ada agen saja sabtu ahad, mustahil kamu tiada dapat call" saya jawab: kalau saya dapat call, awal lagi saya sudah datang ambil walaupun saya terpaksa jalan jauh dari kinabatangan turun ke sandakan. dia menjawab "kbt mesti mau bayar sebab kami tiada hantar sana". saya jawab, kenpa perlu bayar lagi sedangkan saya sudah bayar semasa order barang dan kenapa beluran ada abx, kbt tiada?. dia terus memekik dan meninggikan suara lalu berkata "kau jangan samakan kbt dengan beluran, memang kbt tiada logistik, kalau kau mau ada abx sana, kau lah buka abx sana". saya terkedu dan terus tersirap darah mendengar kata kata pekerja abx tersebut.

7. saya cakap dengan dia.. kenapa kasar bahasa kamu? dia membebel di sebalik lelaki berbaju hijau itu (rujuk gambar) sambil berlalu keluar dengan sombongnya. kemudian, saya bertanya lagi dengan pekerja baju putih (lengan panjang baju bertaris itu)-rujuk gambar, kenapa kamu layan pelanggan begini? selamba saja dia cakap. "ya" memang abx sini macam ini. kalau kau mau viral kah, lapor mana-mana kah, buat lah saya tidak takut". saya tak dapat menahan hati panas, saya ambik gambar perempuan itu dan terus beredar keluar. saya sebagai pelanggan tidak mahu apa - apa berlaku selepas itu, sebab itu saya keluar dengan segera.

8. saya sebagai pelanggan berasa terkilan, malu dan kecewa dengan tindakan 2 orang pekerja abx cawangan sandakan tersebut. saya beranggapan pekerja ini biadap, dan tidak profesional, malah bukan saja saya yang terkena malah 2 orang pelanggan yang saya lihat di depan mata kepala saya sendiri pun, bertengakar dengan pekerja ini.

9. saya memohon pihak abx mengambil serius mengenai pekerja ini dan menggesa pekeja itu memohon maaf dan bertindak lebih professional apabila melayan pelanggan. saya panjangkan aduan ini kepada kesatuan guru-guru kebangsaan, dan akan membuat laporan polis sekiranya perlu.

sekian dan terima kasih

masli udin

sk. 1 yang dipertua kesatuan guru guru kebangsaan malaysia
2 abx bki
3. abx sdkn
4. kpdnkk-cawangan sabah

sandakan branch front desk counter rude to customer
sandakan branch front desk counter rude to customer
sandakan branch front desk counter rude to customer

Responses

 • Nr
  nrazreen lee Dec 17, 2020
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Barang saya pun knpa smpai skrng blm smpai? Update no tracking (MY2048464875129) sdh out delivery di alamat (GROUND FLOOR LOT 11 BLOCK E TAMAN SEJATI BATU 7 SANDAKAN 90000 SABAH, Sandakan, 90000, Sabah) tp smpai skrng barang saya blm ada d ruma!!! Bila d call nda d angkat. Kamu klau kerja bagus² nda jg bgus klau ada kerja bagus tp adab tiadaโ˜บ๏ธ saya smpai chat sdh dgn seller shoope tempat saya oder barang. Klau update tu bgus² jg pastikan brng btul² sdh smpai bru update! Ni pembeli yg hairan sdh out delivery tp brng blm pun smpai.

  Comments

  0 Votes
 • An
  Angelabanyang Sep 15, 2020

  Sangat lama sudh ni brg, bilang sudh smpai sini abx (my204723302770j) tp belum jg dihantr

  0 Votes
 • Ho
  Hoshh Jul 04, 2020

  Memang tu abx sandakan.. Courier service paling teruk di dunia..staffnya perempuan and lelaki ndk kiralah front desk ka atau bukan, semua staffnya budu perangai mcm anjing.. Org dtg mau tuntut barang, staff bodoh tu pun.. "Uii layan kmu tu org, layan kmu tu.."aku dtg mau tutntut barang bodoh.. Aku call kmu kemarin tnya tracking number apa semua kmu bilng dtg sni tuntut barang tu ada dgn durng.. Aku dtg mcm budu pla staffnya abx express sandakan ni.. Bodoh.. Boleh mampusla

  0 Votes
 • Dh
  dhel roses May 03, 2020
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  front desk sgt biadap.. kol pla d biar hang up tnpa jawapan...ckp ksr & sgt kurg ajar, tengking customer...barang di ltk log sda diterima pd hal brg lgsg tidak ada smpi sma penerima. skg barang lost xda mo tgjwb lgsg.. ATTN to Bos abx sandakan sila btulkan servis anda @ else just tutup dr sshkn pguna!!!

  0 Votes
 • Jo
  John KK Jan 05, 2020
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  KES YANG SAMA BERLAKU KEPADA SAYA, TRACKING NOMBOR SHX00459885BMY, DI HANTAR KE ABX SANDAKAN PADA 20.12.2019, TETAPI TIDAK TERUS DI HANTAR KE BATU 6(LOKASI ALAMAT PENERIMA), LOKASI PEJABAT ABX HANYA DI BATU 4, JARAK CUMA DUA BATU SAJA DARI PEJABAT ABX, MEREKA SIMPAN BARANG TERSEBUT SAMPAI 06.01.2020, KALAU YANG KES KINABATANGAN LAGI LAH MEREKA TAK MAU HANTAR, KPDNKK SEHARUSNYA MENGAMBIL KES INI UNTUK SIASATAN AWAL DI PREMIS ABX SANDAKAN, DAN PEMERHATIAN HARUS DI LAKUKAN KEPADA SEMUA STAFF FRONT DESK DAN PEGAWAI YANG BERTUGAS DI ABX SANDAKAN HENDAKLAH DIAMBIL KETERANGANNYA KERANAN BANYAK ADUAN YANG RASMI DAN TIDAK RASMI DI TERIMA BERKENAAN PERKHIDMATAN ABX DI SANDAKAN, BARANG-BARANG YANG DI KIRIM TIDAK DIHANTAR DAN DI SIMPAN DI GUDANG PEJABAT BATU 4. BERBEZA DENGAN SYARIKAT KURIER LAIN, BARANG TERUS SAMPAI KE ALAMAT YANG DI NYATAKAN OLEH PELANGGAN. UCAPAN TERIMA KASIH SUDAH MEMADAI UNTUK PERKHIDMATAN YANG BAIK. INI BERBEZA DENGAN BUDAYA YANG DIAMALKAN DI ABX BATU 4, PEKERJA KAUNTER TIDAK DAPAT MELAYAN PELANGGAN DENGAN BAIK, WALAUPUN PADA DASARNYA PELANGGAN ADALAH RAJA DALAM PERNIAGAAN, SEBAB MEREKA YANG MEMBAYAR ANDA, DAN ANDA HANYA WUJUD JIKA PELANGGAN MEMBAYAR ANDA. JANGAN SOMBONG KEPADA PELANGGAN, NANTI REZEKI TIDAK BERKAT. JIKA SELEPAS INI MASIH ADA ADUAN LAGI BERMAKNA BELUM ADA PENAMBAHBAIKAN PERKHIDMATAN KAUNTER, DAN TINDAKAN SELANJUTNYA WAJIB DI AMBIL UNTUK MEMANTAU SYARIKAT KURIER INI. PERKHIDMATAN BERKUALITI BUKAN HANYA DI PEJABAT KERAJAAN SAHAJA TETAPI JUGA DI SEKTOR SWASTA, JUGA AMAT PERLU. DAN TINDAKAN KERAS BOLEH DIAMBIL OLEH PIHAK BERKUASA PEMANTAU TERMASUK SPRM DAN KPDNKK YANG MENGUATKUASAKAN AKTA YANG DI GUBAL UNTUK MELINDUNGI PENGGUNA DAN KETIDAKCEKAPAN PERKHIDMATAN SWASTA. KITA SAMA-SAMA MELIHAT SELEPAS INI ADAKAH ABX SANDAKAN ADA PERUBAHAN ATAU TIDAK.

  0 Votes
 • Ab
  Abdullah Mansor Jul 11, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Saya ingin bertanya kenapa barang dari semenanjung ke sandakan lambat sampai tidak macam pos laju atau citylink..
  barang saya SHX24262082BMY ikut tracking 9.7.2019 lagi sudah di proses di hantar. Bila saya check balik tarcking no barang sudah di kk(bki) pada 9.7.2019 tapi hingga hari ini 12.7.2019 barang belum di terima dan tiada maklumbalas..
  sila bagi respon BOSSKU...

  0 Votes
 • Fa
  Fadzle Yani Jul 02, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Abx sandakan ni mmg teruk. Call sejuta kali pun tak angkat

  1 Votes
 • Ka
  Kasmi Jun 29, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Kenapa abx sandakan, sabah Ni NOOB SANGAT ya?lambat buat kerja, barang 4hari baru nak update lepas tu suka2 saja hold barang custemer, call pun tidak, mmg saja ka melambatkan penghantaran barang custemer, bila pergi ke abx cakap barang out for delivery tapi 2 hari tidak sampai2, service very poor, customer service no manners, and NOOB๐Ÿ‘Ž๐Ÿฟ๐Ÿ‘Ž๐Ÿฟ๐Ÿ‘Ž๐Ÿฟ๐Ÿ‘Ž๐Ÿฟ๐Ÿคฆ๐Ÿป‍โ™€๏ธ

  Comments

  3 Votes
 • De
  Deen Nano Feb 02, 2019
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Tutup saja itu service, bikin susah orang saja.

  4 Votes
 • Cl
  Clazwork Nov 29, 2018
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  Thank you for sharing. There are things here that I didn't think some time as of late. Because of cool such a position, to the point that is to a great degree carefully taken, we will talk a huge amount of colleagues about it.

  1 Votes
 • Ma
  Masliudin Dec 27, 2018
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  @Clazwork will talk??? till now beat round the bush.. ABX staff here at Sandakan branch keep arguing to customer, late pick up call, talk rudely... even thretening a customer . As such, ABX should be seriously act faster to overcome these issues

  3 Votes
 • En
  encik minpiii Nov 29, 2018
  This comment was posted by
  a verified customer
  Verified customer

  abx sandakan buat kerja macam babiiiii .. pukimak sunguh . barang aku tidak sampai2 ... macam bodoh

  5 Votes

Post your comment

  By clicking Submit you are agreeing to the Complaints Boardโ€™s Terms and Conditions

  IN THE NEWS

  Unhappy consumers gather online at Complaintsboard.com and have already logged thousands of complaints.
  If you see dozens of complaints about a certain company on ComplaintsBoard, walk away.
  One of the largest consumer sites online. Posting here your concerns means good exposure for your issues.
  A consumer site aimed at exposing unethical companies and business practices.
  ComplaintsBoard is a good source for product and company gripes from especially dissatisfied people.
  You'll definitely get some directions on how customer service can best solve your problem.
  Do a little research on the seller. Visit consumer complaint websites like ComplaintsBoard.