The most trusted and popular consumer complaints website
Explore your opportunities! Create an account or Sign In

Pos Malaysia / perkhidmatan poslaju yang teruk, lambat dan pekerja yang malas.

1 Poslaju Miri, Lot 1713 & 1714, Blk 17, JALAN Miri By - Pass, 98000 Miri.Miri, Malaysia Review updated:

3 Januari barang dah dikirim, 5 Januari dah sampai Miri, tapi belum sampai lagi ke tangan penerima sampai hari ni. 10 Januari hantar 1 mesej suruh pergi poslaju Miri untuk ambil barang. Bukankah membuat penghantaran barang sampai ke alamat / tempat yang ditujukan itu adalah tanggungjawab pekerja poslaju? Kenapa penerima perlu pergi ambil sendiri? Bukannya dekat poslaju Miri dengan rumah saya. Saya perlu kerja juga, dah habis kerja pergi ambil, pintu poslaju pun dah tutup. Lagipun alamat yang saya letak ialah sekolah, jangan beritahu tidak dapat cari atau takde orang, kereta poslaju memang ada dan pernah hantar barang ke sana. 10 Januari baru hantar satu bungkusan untuk guru di sana. Jadi kenapa barang saya tidak dapat mereka hantar pula? Kami dah buat pembayaran, kenapa bukan seperti yang poslaju janjikan hantar barang sampai ke rumah? Perkhidmatan yang teruk ni buat orang ramai tidak percayakan poslaju lagi. Pekerja yang malas rasanya perlu dihentikan agar tidak memalukan poslaju Malaysia.
Disertakan mesej yang dihantar dari nombor telefon [protected], bila suruh hantar ke alamat yang ditulis, tak balas pun.

Pos Malaysia
Pos Malaysia

Ya
Jan 11, 2019
Sort by: UpDate | Rating

Comments

  • At
      15th of Jan, 2019
    0 Votes

    Saya pun begitu. Barang telah sampai lama di pos laju miri. Tapi masih tidak post out kepada si penerima. Barang itu sangat urgent untuk diguna. Mohon ambil tindakan selanjutnya. Saya mohon. Terima kasih

Post your comment