The most trusted and popular consumer complaints website
Explore your opportunities! Create an account or Sign In

Perodua myvi / Issue on car accident claim

1 Malaysia Review updated:

Dukacita kami ingin memaklumkan bahawa kami amat tidak berpuashati dengan khidmat yg diberikan kepada kami berhubung dengan proses permohonan ganti rugi kemalangan kereta kami.

Pegawai terlibat:

1. En. Azmil
2. En. Romeno

Berikut adalah kronologi insiden:

30/01/2010 lebih kurang Jam 8.50pm : kami terlibat dalam satu kemalangan
30/01/2010 lebih kurang jam 10.00pm : kereta kami dihantar ke Perodua Service Centre (Johor Bahru 3)
01/02/2010 : Pegawai yg bertanggung jawab menyatakan bahawa segala ganti rugi perlu dituntut dari pihak insuran kami(MAA). Kami tidak bersetuju atas alasan kesalahan bukan disebab oleh kami dan segala kerugian perlu dituntut dari pihak yang melanggar kami(3rd. party). Walaubagaimana pun pegawai tersebut masih berkeras dengan keputusannya. Setelah menghubungi pihak insuran kami(MAA) kami diberitahu kami memang berhak untuk membuat tuntutan daripada pihak yang melanggar kami(3rd. party). Setelah beberapa kali menghubungi pegawai terbabit, beliau masih dengan keputusan untuk memohon ganti rugi dari pihak insuran kami serta turut menyatakan bahawa kami harus membayar sejumlah amaun sebagai penalti sekiranya jumlah tuntutan yang diluluskan lebih rendah dari jumlah kos pembaikpulihan kereta tersebut.

Lebih kurang 2 minggu selepas kemalangan: Kami terpaksa bersetuju dengan keputusan beliau tetapi meletakkan syarat agar segala maklumat permohonan ganti rugi yang akan dibuat harus dimaklumkan kepada kami dan kami harus berada di Perodua Service Centre (Johor Bahru 3) semasa "adjuster" membuat anggaran kerugian/kerosakan. Setelah mendengar syarat-syarat ini barulah beliau meminta untuk berbincang dengan pegawai atasan beliau terlebih dahulu dan akhirnya bersetuju untuk membatalkan pemohonan tuntutan ganti rugi daripada pihak insuran kami(MAA) dan membuat tuntutan dari insuran pihak yang melanggar(3rd. Party).

02/03/2010: Apa yang mendukacitakan ialah setelah sebulan, kereta kami masih belum dibaik pulih lagi. lebih teruk apabila kami diberitahu oleh pihak insuran kami(MAA) yang mereka baru sahaja menerima permohonan tuntutan ganti rugi pada 01/03/2010. Ini tidak sepatunya berlaku kerana sebelum ini kami diberitahu oleh pegawai terbabit bahawa segala permohonana tuntutan telah dibuat kepada pihak yang melanggar(3rd. party). Sekali lagi kami menghubungi pegawai terbabit dan beliau menyatakan "tuntutan telah dibuat dari pihak yang melanggar(3rd party) melalui pihak insuran kami(MAA), tuntutan melalui insuran kami(MAA) adalah sebagai satu prosedur". Beliau juga menyatakan bahawa pihak adjuster(wakil MAA) telah melakukan taksiran kerugiankerosakan walhal tidak sampai 30 minit sebelum itu pihak insuran kami(MAA) meminta kami untuk menghubungi pegawai terbabit terlebih dahulu sebelum mereka(MAA) mengeluarkan arahan kepada "adjuster" untuk melakukan taksiran. Kami juga cuba untuk untuk mendapatkan penjelasan dari pihak insuran kami(MAA) berkaitan prosedur tuntutan ganti rugi, pihak insuran menyatakan bahawa tiada sebarang prosedur seperti yang dinyatakan oleh pegawai terbabit. Tuntutan harus dibuat terus ke pihak insuran yang melanggar dan bukan melalui insuran kami.

Kami juga diberitahu kemungkinan kami tidak dapat membuat tuntutan penuh untuk "kerugian tidak dapat menggunakan" kenderaaan kami kerana segala tuntutan untuk itu hanya boleh dituntut mengikut tarikh permohonan tuntutan ganti rugi. ini bermakna segala kos sewa kereta bermula dari 1/02/2010 hingga 28/02/2010 kemungkinan tidak bole dituntut. Untuk pegetahuan pihak Perodua, sepanjang tempoh sebulan ini kami juga gagal untuk berbincang /menghubungi pihak atasan pegawai terbabit dengan alasan tiada dipejabat atau sedang menghadiri "meeting".

Kami ingin meminta kerjasama dari pihak Perodua untuk membantu kami yang seperti dipermain-mainkan. Kami merasakan bahawa ada pihak yang cuba untuk mengambil kesempatan diatas kesusahan yang kami hadapi(kemalangan kereta). Sebagai sebuah syarikat yang besar dan sering dibanggakan di negara ini, saya amat dukacita dan terkejut kejadian seperti ini bole berlaku.

Sila hubingi saya: Abdul Halim Ahmad @ [protected]

Sort by: UpDate | Rating

Comments

 • Nu
    26th of Sep, 2011
  0 Votes

  Dukacita saya ingin memaklumkan berkenaan perkhidmatan yang diberikan oleh staff perodua yang bertugas di Dasuki Motors Sdn. Bhd, Lot 333, Batu 7 3/4, Jalan Hulu Kelang, 68000 Ampang, Selangor.
  Kereta Myvi saya telah mengalami kemalangan dan dalam proses claim. Pihak Perodua tersebut telah memberitahu saya akan menghubungi saya sekiranya proses tersebut telah selesai. Oleh kerana terlalu lama, pada 21 September 2011 saya telah menelefon sendiri pihak insurans dan pihak insurans kata telah diluluskan claim kereta saya. Tetapi saya menunggu masih tidak ada maklumat terkini dari pihak perodua
  Pada 22 September 2011 lebih kurang jam 2.00 petang saya telah menelefon status claim kereta saya. Tetapi salah seorang staff wanita yang tidak dikenali siapa telah menjawab panggilan saya dan berjanji akan menelefon saya pada hari tersebut juga. Saya menunggu panggilan tersebut tetapi tidak ada maklum balas sehingga saya membuat panggilan sekali lagi pada 26 September 2011 jam 12.48 t/hari. Seorang staff lelaki telah menyambut panggilan saya, apa yang menyedihkan hampir 7 minit saya menunggu tanpa ada apa-apa suara di talian. Adakah patut seorang pelanggan di layan seperti itu.
  Sekiranya ada sebarang masalah, tidak sepatutnya membiarkan pelanggan menunggu di talian begitu lama. Di sini jelas menunjukkan perkhidmatan perodua amat lemah. Sepatutnya staff tersebut memaklumkan segera dan akan menghubungi pelanggan tersebut semula bukan membiarkan tergantung di talian atau membiarkan pelanggan menunggu tanpa apa-apa berita.
  Saya harap perkara ini perlu ditekankan supaya perkhidmatan perodua lebih baik kerana kelihatan seperti tidak profesional.

Post your comment