The most trusted and popular consumer complaints website
Explore your opportunities! Create an account or Sign In

KTM / Keretapi Tanah Melayu / Tiada makluman jelas ketiadaan tren komuter dari KL Sentra ke Tg Malim

1 United States

Salam hormat, hari ini 3/11/2018 lebih kurang jam 2 ptg saya turun ke platfom 4 KL Sentral KTM utk menunggu ketibaan komuter. Destnasi saya adalah ke Tg Malim.
Malangnya setelah lebih 1 jam menunggu tiada tren komuter muncul. Saya dan ramai lagi penumpang lain hairan kenapa semua komuter yg tiba hanya menuju ke Gombak /Batu Cave sahaja.
Oleh itu saya naik semula bertemu dgn petugas yg menjaga gate dan memaklumkan tiada tren terus ke Tg Malim kecuali selepas jam 5:45 ptg.

Isu yg memerlukan tindakan KTMB, APAD dan Kemeterian Pengangkutan dan Touch & Go adalah:

TNGo-
(1) Sila refund RM10 wang penalti yg dipotong dari kad saya kerana "melebihi masa". Ia bukan salah saya.
(2) Kenapa tak sediakan sistem dimana CSC KTMB di KL Sentral boleh buat "immediate refund" bagi kes kes benar spt ini.
(3) Kenapa tak bekalkan Borang Aduan (BA) utk memudahkan pelanggan.

KTMB: Pengarah Urusan/CEO mesti turun padang dan melihat sendiri perkhidmatan pekerja anda:
(1) Tiada banner atau pemakluman yang lebih jelas tentang ketiada tren komuter dari KL Sentral ke Tg Malim. Hanya satu keping poster saiz A3 sahaja ? Tak ada akal!! Kenapa tak buat pengumuman secara berkala melalui PA Sistem sediada dan memaklumkan "tiada tren komuter ke Tg Malim dan pengguna diminta menaikki MRT ke stesen Sg Buloh dan meneruskan perjalanan ke Tg Malim". Apa la bodoh sangat bahagian operasi KTMB hanya letak satu poster kecil dan mengharapkan orqng ramai akan baca?
(2) Semua pengguna KTMB dipaksa guna kad TNgo atau kad KTM tetapi hanya satu kaunter sahaja dibuka dan pelanggan berbaris panjang. Pelancong asing juga nampak mengeluh. Memalukan negara kerana sebuah stesen utama negara tapi servis hampeh!!! CEO boleh letak jawatan.
(3) Mutu CSC operator di pusat panggilan juga perlu ditingkatkan. Saya buat panggilan untuk mengadu hal ini tetapi selepas beberapa soalan operator letak telefon. Saya hanya minta penjelasan dan tindakan utk masalah saya ini dan minta pegawai yang paling tinggi menjawab hukan operator. Alasan diberi hari Sabtu dan Ahad tiada Person In Charge. Bodoh punya alasan. Pihak pengurusan KTMB sila dengar semula rakaman perbualan saya dengan operator awak.
(4) Pekerja dikaunter CSC KTMB Sg Buloh juga tidak membantu. Saya minta borang aduan tetapi beliau minta saya ke hub TNGo untuk buat aduan. Bodoh!!

(3) APAD dan Kementerian Pengangkutan:
Memalukan kerana Menteri dan CEO APAD tak turun padang tetapi tak habis habis main politik sahaja. Buat la kerja dan pergi audit servis KTMB. Gaji dan elaun besar tapi malas!!!

Saya mahu CEO atau pegawai atasan kanan KTMB call saya semula utk mendapat memberi penjelasan.

Terima kasih

Am
Nov 3, 2018

Post your comment